2019-10-22 13:33:48• hírek • Bede Emőke

Két nap alatt ketten vesztették életüket mustgázmérgezés miatt

A szüret utáni időszakban sajnos számottevően megemelkedik a mustgázmérgezés veszélye. Csak az elmúlt két napban, Neamt és Bákó megyékben nyolc személyt találtak eszméletlen állapotban a romániai borospincékben, mi több, két személy életét már nem is sikerült megmenteni – közölte kedden az Országos Katasztrófavédelmi Felügyelőség.

Mint írják, sajnos sokan nincsenek tisztában azzal a veszéllyel, mely ilyenkor a borospincében leselkedik rájuk. A must erjedése során a zárt, nem megfelelően szellőztetett pincék levegőjének szén-dioxid koncentrációja könnyedén eléri vagy meghaladja a 8-10 százalékot, mely alig néhány perc alatt eszméletvesztést, súlyosabb esetben halált okozhat.


Ha megelőzésről van szó, akkor mindenkinek a régi, de jól bevált módszer jut eszébe, mely szerint egy, nagyjából derékmagasságban magunk elé tartott gyertya jó megoldás lehet. A láng ugyanis azonnal elalszik, ha a pince telített a gyilkos szén-dioxiddal, azzal azonban jó tisztában lenni, hogy az "őrláng" sem nyújt teljes védelmet. A szakemberek ezen kívül azt javasolják, hogy a gazdák minél többször és többet szellőztessék a pincéket, mi több, hasznos lehet egy szellőztető rendszer, valamint egy gázérzékelő riasztó felszerelése is. Jó alternatíva lehet továbbá a mustgáz elleni védekezésben, ha a must tárolására szolgáló hordókat nagy térben helyezik el.


Ugyanakkor a szakemberek nem győzik hangsúlyozni, hogy bármekkora legyen is a probléma, nem szabad úgy a bajba jutott személy mentésére sietni a pincébe, hogy magunkat is veszélybe sodorjuk. A mustgáz ugyanis nem válogat: aki huzamos ideig belélegzi, az komoly, akár fatális következményekre is számíthat.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: